top of page

Hoge Franse onderscheiding voor Ton Koopman

Zondag 25 augustus 2024 is Ton Koopman door het Franse Ministerie van Cultuur benoemd tot 'Commandeur des Arts et des Lettres'. Deze hoge onderscheiding is een erkenning voor belangrijke bijdragen aan de kunsten en literatuur, in het bijzonder voor de verrijking van het Franse culturele erfgoed. Koopman ontvangt deze prijs met name voor de maatschappelijke impact van het 23 jaar geleden door hem opgerichte Itineraire Baroque Festival in de Dordogne.


Commandeur des Arts et des lettres is de hoogste onderscheiding voor kunstenaars in Frankrijk. Koopman plaatst zich in een illuster rijtje met bijvoorbeeld Woody Allen en Brigitte Bardot.

Nederlanders die deze onderscheiding eerder ontvingen, zijn Hans van Manen, Ivo van Hove en Rem Koolhaas.


Ton Koopman: "Ik voel me zeer vereerd deze prijs van de Franse regering te ontvangen als erkenning voor ons werk om dit speciale festival op te zetten. We zijn het festival begonnen om de deuren van de romaanse kerken in de kleine dorpjes te openen en ze te vullen met muziek. 23 Jaar later ben ik verheugd dat het festival is gegroeid en een vast onderdeel is geworden van de zomerkalender, en bezoekers van heinde en verre trekt.”






Comments


bottom of page